Welkom Gast

Nederlands Kampioenschap – 15 jaar

Geschreven door Frans Manders op .

Op zaterdag 8 maart werd in Eindhoven het Nederlands kampioenschap voor jongens en meisjes onder 15 jaar gehouden. Van Judoclub Helden hadden zich 8 judoka’s geplaatst.
Tara van Lier (-57 kg) begon met een verliespartij. Ze herstelde goed en won de tweede wedstrijd met houdgreep. Daarna verloor Tara, waardoor ze helaas uitgeschakeld was.
Sander Peeters (-60kg) begon sterk aan zijn eerste partij en wist deze dan ook overtuigend te winnen. Daarna zat de loting hem helaas tegen en verloor hij van de uiteindelijke Nederlandse kampioen. In de verliespoule kwam Sander helaas net tekort en verloor hij nogmaals.
Mark van Dijk en Artoer Makartjan kwamen beide uit in de klasse tot 50 kg.  Artoer judode erg sterk deze dag en wist knap 3 keer te winnen. Helaas verloor hij uiteindelijk 2 maal, waarvan 1 tegen clubgenoot Mark. Mark begon uitstekend met 2 winst partijen. Helaas moest hij uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de uiteindelijke nummer 2 van Nederland. In de verliezerpoule wist hij nog een partij te winnen en eindigde hij als 7e.
Sjoerd Horvath nam deel in de klasse tot 42kg. Als jongere deelnemer en relatief licht gewicht, heeft hij uitstekend gejudood. Sjoerd had een zware eerste partij die hij helaas nipt verloor. Hij knokte zich goed terug door een partij te winnen, helaas verloor hij zijn derde partij ook en was voor hem het toernooi afgelopen.
‘s Middags mocht onder andere Janine Janssen (-32 kg) de mat op. Janine begon met een verliespartij, maar herstelde zich verrassend goed. In de herkansingsronde won ze eerst 3 wedstrijden achter elkaar met ippon. Daarna kwam ze weer tegen het meisje waar ze de eerste wedstrijd van verloren had, ze hield zich aan het plan en wist slim te winnen. Deze wedstrijd zorgde er voor dat Janine voor brons mocht judoën tegen een meisje dat ze al kende van het Limburgs Kampioenschap. Helaas verloor Janine met een yuko verschil, maar ook deze wedstrijd was ze erg goed! Hierdoor eindigde ze op een gedeelde 5e plaats. Dit is een super prestatie aangezien Janine nog 2 jaar te gaan heeft in deze leeftijdscategorie.
Bij de lichtgewichten jongens (-34 kg) hadden Cas Janssen en Tomoya Martynowicz zich geplaatst. Cas had veel pech met de loting. Hij verloor helaas twee wedstrijden en was daarmee uitgeschakeld. Tomoya begon ijzersterk aan zijn toernooi en knokte zich knap tot de finale. Hij wist aan zijn kant van het schema 4 maal te winnen en stak er hier met kop en schouders bovenuit. In de finale moest Tomoya tegen zijn Limburgse concurrent. Tomoya luisterde uitstekend naar de coaching. Helaas knipperde alle arbitrage tegelijk met hun ogen op het moment dat Tomoya een fantastisch punt scoorde. Tomoya verloor hierdoor uiteindelijk de finale op een shido. Waar hij op de Limburgse kampioenschappen nog terecht had verloren, had Tomoya deze keer als winnaar van de mat afgemogen. Desalniettemin behaalde Tomoya een fantastische tweede plaats, een ongekend succes. Tomoya heeft volgend jaar nog een kans in deze leeftijdsklasse. Judoclub Helden weet zich steeds meer te mengen op nationaal niveau. Judoka’s, coaches en trainers, ga zo door!

 • logoBZ
 • logoNus
 • logoHela
 • logoGhiel
 • logoGreen
 • Logo 6
 • LogoSpiergel
 • Logo 7
 • Logo 8
 • Logo 9
 • logoJCH
 • LogoELBO

 • LogoJumbo