Welkom Gast

Mark van Dijk pakt brons op Matsuru Dutch Open Espoir

Geschreven door Frans Manders op .

Op 10 en 11 januari deed Judoclub Helden met een aantal judoka’s mee aan het Dutch Open Espoir toernooi. Dit is het grootste toernooi in Nederland voor de jeugd, waar onze judoka’s zich konden meten met toptalenten uit heel Europa.
Op zaterdag was de jeugd tot 15 jaar aan de beurt.
De dertien jarige Mark van Dijk uit Egchel behaalde de bronzen medaille bij de jongens tot15 jaar in de klasse tot 60 kg.
Mark startte tegen een sterke Belgische tegenstander. Deze partij werd overtuigend gewonnen met twee wazari’s. Ook de tweede partij won Mark overtuigend waarna hij in de kwartfinale tegen een Kazach mocht aantreden. Deze werd door wederom technisch verzorgd judo met vol punt aan de kant gezet. De halve finale judode Mark tegen de regerend Nederlands kampioen en verloor deze partij helaas met een klein verschil.  Net geen finale dus, maar hij mocht wel judoën voor brons. Na een achterstand halverwege de partij wist hij in de laatste minuut een wazari te scoren waarmee hij de partij won. Een dikverdiende bronzen medaille, een fantastische prestatie!
Umberto Coopmans (-55kg) judode goed tegen een sterke tegenstander, maar kon deze partij helaas niet winnen. Jammer genoeg kreeg hij geen herkansing. Sjoerd Horvath (-46kg) opende met twee overtuigende winstpartijen. Beide wedstrijden werden met ippon gewonnen. Hierna verloor hij zijn derde partij tegen de uiteindelijke winnaar van het zilver. In de herkansing verloor hij maar net zijn vierde partij. Goed gejudood dus! Cas Janssen kwam uit in de -38 en won zijn eerste partij overtuigend. De tweede partij ging maar net verloren tegen de regerend Nederlands kampioen. Daarna kwam Cas pas echt op stoom en groeide hij in het toernooi. Hij wist zeer overtuigend vier keer op rij te winnen van sterke tegenstanders. Dit met mooie technieken en een zeer goede wedstrijdfocus. Hierdoor mocht hij judoën voor brons. Deze partij ging helaas net verloren, maar op deze prestatie mag hij supertrots zijn! Wij als trainers en coaches zijn trots op de manier waarop deze jongens zich hebben laten zien op het grootste toernooi van Nederland, geweldig!
Op zondag 11 januari was het de beurt aan de jongens tot 18 jaar en de meisjes tot 15 jaar.. Alleen Tetsuo Martynowics (-55 kg) slaagde er bij de judoka's tot 18 jaar in zijn eerste wedstrijd met twee maal waza-ari te winnen. Hij verloor zijn tweede wedstrijd en mocht niet herkansen. Kevin Manders(-60 kg), Guus Manders (-55 kg), Tom van Dijk (-55 kg), Artoer Makartjan (-55 kg) en Jonas Dierichs (-73 kg) verloren hun eerste wedstrijd en mochten niet herkansen. Voor Quinn Janssen gold hetzelfde als gevolg van een scheidsrechterlijke dwaling. Quinn kreeg hansuko make, diskwalificatie, toegewezen voor grabbing, maar het was zijn tegenstander die de verboden actie uitvoerde. Na het zien van de beelden die supporters hadden gemaakt gaven de scheidsrechters hun fout toe, maar dit konden zij niet meer terugdraaien. De coach van de tegenstander was toch zo sportief om toe te staan dat de wedstrijd opnieuw werd uitgevochten. Dit keer verloor Quinn.
Bij de meisjes tot 15 jaar kwam Janine Janssen uit in de klasse tot 36 kg. Zij verloor haar eerste wedstrijd, mocht herkansen, maar verloor ook deze wedstrijd.
De trainers en coaches zijn trots op de manier waarop de judoka’s zich hebben laten zien op het grootste toernooi van Nederland, geweldig!