Welkom Gast

Warschau Open

Geschreven door Frans Manders op .

Op 26 en 27 september hebben Mark van Dijk en Suraya Peters namens Judoclub Helden deelgenomen aan de Warschau Open in Polen. Dit beloofde een van de grootste toernooien te worden voor de jeugd onder de 15 jaar in Oost Europa. Beide judoka’s hebben al bewezen dat ze tot de absolute top behoren van West-Europa, tijd om dus de krachten te meten in het Oosten. Vanwege de lange afstand en de drive die beide judoka’s bezitten, hebben ze allebei de complete zomervakantie doorgetraind om de conditie en het gewicht goed op pijl te houden.

Op dag 1 was het de beurt aan Mark van Dijk. Mark kwam uit in de klasse tot 66 kg. Na een goede warming up mocht hij aftrappen tegen een Let. Deze verraste hij met een snelle linkse uchi mata; ippon. Als tweede was het de beurt aan een judoka uit Litouwen. Deze jongen had een sterke overname. Mark was hierop goed doordacht en knalde ook deze jongen vol op de rug binnen 20 seconden, wederom ippon. In de kwart finale kwam Mark uit tegen iemand uit het thuisland, Polen. Mark scoorde een snelle wazari, waarmee hij de partij gefocust uitjudode. Na de kwart finale was het een lange tijd rust. De halve finales werden namelijk in het middagdeel gespeelt. In deze halve finale nam Mark het op tegen een fysiek zeer sterke Oekraïner. Mark scoorde wazari en liet zien duidelijk de betere te zijn. Een halve minuut voor tijd haalde hij ook deze partij binnen met een fantastische schouderworp. Toen was het moment daar, hier waren Mark en zijn coach voor gekomen… De finale! Rondom de finale werd een heel concert georganiseerd met zelfs een coverband van Queen. Deze zorgde voor een flinke opbouw qua spanning. De finale matten waren inmiddels 1 meter verhoogd, waardoor de hele arena goed zicht op de titanen die hier mochten judoën. Mark nam het op tegen de vermoedelijke Poolse kampioen. Een zeer sterke jongen die net als Mark overtuigend de finale bereikt had. Na 30 seconden was het al raak, een duidelijke ippon van Mark van Dijk. De scheidsrechter was het hier echter niet mee eens. Na het terug zien van de beelden, werd de score weggehaald en werd met een 0-0 score gecontinueerd. Vanuit de hoek van de camera, de meest faire oplossing. Mark hielt het hoofd koel en scoorde vrij snel daarna een mooie wazari. Hij hielt de Pool goed op afstand en nam geen risico’s meer. Na 3 minuten was de titel binnen, hiervoor waren we gekomen. Fantastisch moment om kippenvel van te krijgen…. Mark van Dijk, kampioen Warschau 2015!!

Op dag 2 was het de beurt aan Suraya Peters. Suraya heeft echt een tijd bewust moeten eten en goed op haar gewicht moeten letten. De eerste overwinning was dus al de weging, een super 47,1kg. Goed voor de klasse -48kg dus. Suraya begon sterk en judode haar tegenstandster compleet weg, de tegenstandster had niks in te brengen en Suraya won haar eerste partij dan ook op ippon. In de tweede partij startte Suraya behoorlijk zenuwachtig. Haar tegenstander profiteerde hiervan, door een snelle score te maken; yuko. Daarna was het echter de beurt aan Suraya die volledig over haar tegenstander heen walste. De eerste keer dat haar pakking echt goed zat, was het dan ook raak! Wazari, gevolgd met houdgreep. Tijd voor de halve finale. De spanning was voelbaar… Het zal toch niet dat ook Suraya…. Naja, niet aan denken, door knallen..! De halve finalist toonde ontzettend goed verweer. Suraya was echter conditioneel stukken beter. Hierdoor trok ze in de slot secondes van de wedstrijd de wedstrijd naar haar toe, de tegenstandster kreeg namelijk een zeer verdiende shido. Ook Suraya heeft haar plaats in de finale dus weten te bemachtigen… De spanning werd net als de dag van te voren opgebouwd. De coverband kwam weer op… Voordeel deze keer was dat we wisten wat ons te wachten stond. Een goede voorbespreking zorgde voor een zelfverzekerde Suraya… Ze had zichzelf maar 1 doel gesteld en dat was winnen. De tegenstandster (toevallig ook een Pool), was een bekende die het onderspit al eerder heeft moeten delven voor Suraya. In Venray was onze topper namelijk ook te sterk voor deze Pool. Suraya nam het initiatief al snel in handen en zorgde dat de Poolse niet aan haar judoën toekwam. Door een fantastische wazari score kwam Suraya ook op voorsprong. Ze bleef ontzettend goed in haar pakking en wist de partij uiteindelijk zelfs met ippon te winnen. De emoties kwamen los, wat voor een 2e ontzettend tof moment zorgde… Ook Suraya Peters is kampioen geworden op de Warschau Open 2015!!!

De club kan trots zijn op deze 2 toppers. Laat deze 2 een goed voorbeeld voor onze jeugd talenten zijn. Zo zie je dat je met een goede instelling en ontzettende drive ver kunt komen!