Welkom Gast

Mark van Dijk wint Flanderscup

Geschreven door Frans Manders op .

Afgelopen weekend deed JC Helden mee aan de zwaar bezette Flanderscup in Lommel. Deelnemers kwamen uit alle windstreken van Europa, namelijk België, Nederland, Duitsland, Schotland, Engeland, Ierland, Frankrijk, Luxemburg, Finland, Israël en zelfs Azerbeidzjan. Mark van Dijk veroverde goud in de categorie -66kg -15 jaar. In zijn poule won hij twee keer, waaronder van de Brits/Schotse nationaal kampioen. Deze werd met een schitterende linkse uchi-mata met ippon verslagen. De tweede poulewedstrijd won hij makkelijk van een Belg met Sode-tsuri-komi-goshi. De kwartfinale won hij op shido van een stugge Nederlander, maar kwam geen moment in de problemen. In de halve finale won hij binnen een minuut op ippon van de Israëlisch nationaal kampioen met een sankaku houdgreep. In de finale moest hij aantreden tegen de Zwitsers nationaal kampioen. Het begin van de partij ging gelijk op waarna Mark het initiatief overnam. Dit kwam de Zwitser op een shido te staan. In de laatste minuut moest de Zwitser dus risico gaan nemen. Hier maakte Mark goed gebruik van door in de laatste seconden met rechtse heupworp de partij in zijn voordeel te beslissen.
Umberto Coopmans en Cas Janssen judoden uitstekend en wonnen ieder twee partijen. Umberto verloor zijn eerste partij door een klein foutje. Daarna herpakte hij zich goed en won overtuigend de tweede partij met ippon. In de volgende ronde won hij wederom met goed judo en knallende worpen waardoor hij in de kwartfinale kwam. Tegen de Nederlands kampioen kwam hij nog tekort. In zijn herkansing moest hij aan de bak tegen een Fin. Hij startte uitstekend met een wazari met een mooie sasae techniek, maar verloor daarna helaas met ippon. Cas begon met een goede winstpartij tegen een sterke Zwitser door een yuko met schouderworp. Daarna verloor hij van een sterke Israëliër met houdgreep. Ook hij was door in poule en won daarna met ippon door een mooie o-uchi-gari gevolgd door een sterke houdgreep. In de kwartfinale verloor hij maar net van een sterke Engelsman. Cas en Umberto dus bij de laatste acht, echt een goede prestatie.
 Janine Janssen begon sterk met een winstpartij tegen een Zwitserse. Met een goede linkse heupworp besliste ze de partij in haar voordeel. Daarna verloor ze helaas tegen twee sterke Belgische meiden waardoor ze niet door haar poule kwam. Tara van Lier judode goed tegen haar tegenstanders, maar ze was net niet doortastend genoeg om de punten te scoren. Sjoerd Horvath zat er een aantal keren goed bij met zijn linkse heupworp, maar miste vandaag net de finishing touch. Jarno Hoenson had twee sterke tegenstanders. Hij knokte voor wat hij waard was, maar het lukte hem helaas niet om een partij te winnen. Op zaterdag deden Quinn Janssen en Artoer Makartjan mee in de -60kg -18 jaar. Nadat beiden vorige week goed judoden in St. Oedenrode kwamen ze nu net tekort tegen de top die zich dit weekend verzameld had in Lommel. Mooi om te zien hoe onze judoka’s zich hebben laten zien tussen al dit geweld!